Ontwerp Scott Almes
Artiest Michael Menzel
Aantal spelers 2
Lengte 30 tot 45 minuten
Leeftijd 10+
Complexiteit Gemiddeld
Uitgekomen 2022
Uitgever 999 Games (2022)
Taal Nederlands
Thema Floreer in de traditie van bierbrouwen en brood bakken
In een notendop
Dit twee speler spel speelt zich af gedurende een periode van zes jaar (rondes). Daarbij wisselen vruchtbare en droge jaren elkaar af. Elk jaar bestaat uit 4 fasen, deze zijn echter verschillend in de vruchtbare en droge jaren. In de zaaifase komen er nieuwe ingrediënten op de gemeenschappelijke akkers, veel in een vruchtbaar jaar en weinig in een droog jaar. Daarna volgt de kaartenfase, in een vruchtbaar jaar ontvang je vijf kaarten en in een droog jaar neem je de oogstkaarten weer op hand en vul je aan tot vijf kaarten. Tijdens de actiefase speel je om beurt tot je al je handkaarten hebt gebruikt. In de vruchtbare jaren worden de handkaarten na de beurt van de tweede speler geruild. In de droge jaren kan je tijdens je beurt een kaart ruilen met een gemeenschappelijk aanbod van drie kaarten, mits je deze speelt.
Je kan een kaart op drie verschillende manieren gebruiken. Als je kiest om te oogsten, is enkel het bovenste deel van de kaart van toepassing, je vormt met deze kaarten een oogstrij en de laatst gespeelde kaart geeft aan welke ingrediënten je van de akkers kan oogsten, de hoeveelheid die je daarvan kan oogsten wordt bepaald door de aantallen in je oogstrij. Deze ingrediënten worden in je opslaglocaties bewaard (je mag reeds opgeslagen ingrediënten ruilen). Ingrediënten waar je geen plaats voor hebt moet je aan de andere speler aanbieden, deze heeft de keuze om ze te accepteren of niet, maar mag niet ruilen met zijn opgeslagen ingrediënten. Het middelste deel van de kaart is voor productie en verkoop, je betaalt de afgebeelde ingrediënten en legt deze naargelang het type gesloten op je brouwerij of bakkerij (op elk daarvan mag ten hoogste één kaart worden gelegd). De derde actie is uitbouw en schoonmaak. Je schuift de gekozen kaart onder je spelersbord bij het juiste symbool en zorgt ervoor dat enkel het onderste deel van de kaart zichtbaar is waarna je beschikt over het permanente voordeel. Na deze uitbouw verwijder je de kaarten die op de brouwerij en bakkerij liggen en leg je deze gedekt naast je spelersbord.
De laatste fase noemt de molenfase, iedereen telt zijn opgeslagen ingrediënten en diegene met het kleinste aantal ontvangt de windmolen (startspeler), bij gelijke stand wordt de windmolen doorgegeven. Ook wordt het volgende jaar voorbereid.
Aan het einde van het spel telt iedereen het aantal munten op zowel het verkochte brood als het bier (eventueel aangevuld met effecten van uitbouwkaarten). Het laagste van deze twee aantallen is je eindscore.
Onze ervaring
Plannen en balanceren zijn de grootste uitdagingen in dit spel. De regels zijn eenvoudig en snel uitgelegd maar de complexiteit zit in het spelen zelf. Je wordt regelmatig geconfronteerd met schaarste en te gulzig zijn wordt afgestraft. Er is veel interactie tussen de spelers, want het kan wijs zijn om ervoor te zorgen dat je tegenstander bepaalde kaarten of ingrediënten niet meer tot diens beschikking krijgt. De vormgeving en implementatie van het thema zijn bijzonder goed. Brood & Bier is een grotere uitdaging dan wat op het eerste zicht lijkt en biedt enorm veel intens speelplezier.